Jump to content
Cover for För vem, för vad?
Isbn: 978-91-8853-381-4
Publisher: Bokförlaget Mormor
Category:
Novels Memoirs & Biography Society & Culture
Accessible since: December 2019

E-book

För vem, för vad?

Motståndsmannen och officeren Kornel befrias ur koncentrationslägret Mauthausen efter 2:a världskrigets slut och vandrar hem mot Budapest. Han är traumatiserad och vill lämna våldet bakom sig, men blir uppsökt av de som är kvar av hans partisaner och övertygas om att delta igen. Denna gång mot den sovjetiska ockupationen.
Ungern omvandlas sakta till en stalinistisk stat och snaran dras åt kring Kornel. Han torteras och döms till döden i en skenrättegång men släpps efter tre år. Kornel lyckas genom ett klokt dubbelspel överleva och blir samtidigt grymt sviken av de som står honom nära.
Trots allt finner han ändå kärleken när han trodde det var omöjligt.
Motståndet fortsätter och snart är Kornel med om att tända den ungerska revolutionen. Han tas till fånga igen och döms ännu en gång till döden. Han rymmer, flyr mot Österrike, blir skjuten men lyckas ta sig över gränsen på annandag jul 1956.
Återigen har han förlorat allt, och som så många gånger tidigare reser han sig. Han hittar en plågoande från koncentrationslägret och hämnas.

Detta är en berättelse om civilkurage, om att stå för det man tror på och om att resa sig gång på gång hur omöjligt det än verkar. Det är en berättelse om balansen mellan det goda och det onda och varför det, som människan vill kalla för ondska, ibland segrar.
Berättelsen är sann. Författaren är Kornels son.

Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone